امروز: سه شنبه
30 عقرب 1396
2 ربيع‌الاول 1439
21 November 2017

آرشيف سيمينارها و نشست‌ها محفل رونمایی و نقد کتاب "وضعیت پسا استعماری و تعدد قوانین اساسی افغانستان"

محفل رونمایی و نقد کتاب "وضعیت پسا استعماری و تعدد قوانین اساسی افغانستان" تألیف داکتر زکیه عادلی در روز چهارشنبه، 11 قوس 1394 با حضور گسترده اساتید و دانشجویان در دانشگاه کاتب برگزار شد. پس از قرائت قرآن و پخش سرود ملی افغانستان، داکتر سید جعفر احمدی "مدیر تحقیقات دانشگاه کاتب" ضمن خوش آمد گویی به مهمانان، برگزاری این محفل را برای جامعه دانشگاهی افغانستان بسیار سودمند دانست. به باور ایشان، از آنجا که این اثر علمی را اساتید برجسته و صاحب نظر علوم سیاسی مورد بررسی و کنکاش قرار می­دهند، لذا برگزاری این مجلس می­تواند بسیار ارزشمند باشد. آقای داکتر فرامرز تمنا "رئیس مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه به حیث اولین سخنران برنامه، پس از تبریک به جامعه علمی بخاطر چاپ و نشر کتاب حاضر، بیان داشتند که این کتاب یکی از بهترین آثاری است که با قلم توانای مؤلف، بسیاری از مطالب مفید در آن آمده است. داکتر تمنا ضمن بر شمردن نقشهای قانون اساسی گفتند: قانون اساسی اکثراً به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته می­شود، لذا موضوع کتاب از آن جهت جدید و جالب می­باشد که قانون اساسی را به حیث متغیر وابسته لحاظ نموده و مؤلف تعدد قوانین اساسی در افغانستان را معلول متغیرها مستقلی همچون وضعیت پسا استعماری و وابستگی دانسته است. بنابراین انتخاب موضوع و پرداختن به آن از ارزش تحقیقی بسیار بالا برخوردار است. ایشان با اشاره به این که سالهاست مضمون روش تحقیق را تدریس می­کنند، گفتند متودلوژی تحقیق در این کتاب بسیار خوب رعایت شده است. چینش مطالب و پاراگرافها به گونه ای است که نمیتوان هیچیک از آنها را حذف نمود.

همچنان از منابع بسیار زیاد و معتبر در این اثر استفاده شده است. در ادامه ایشان پیشنهادی در خصوص فرضیه مطرح نمودند که اگر (و) از بین دو متغیر برداشته شود، بهتر خواهد بود. آقای یاسین رسولی، استاد دانشگاه کاتب بحث دومین سخنران، موضوع کتاب را بسیار جالب خواندند زیرا به باور ایشان امروزه همه موضوعات از جمله تعدد قوانین اساسی، استقلال، مشکل قومیتها، نظامهای سیاسی تقلیدی و غیره را میتوان بر آمده از وضعیت پسا استعماری دانست از نظر استاد رسولی، مؤلف مصادیق تاریخی وابستگی نخبگان حاکم در افغانستان را بسیار خوب تحلیل نموده است. در ادامه ایشان گفتند دیدگاه به استعمار نباید یک طرفه باشد. زیرا به اعتقاد کارل مارکس استعمار پیامدهای مثبتی نیز داشته است. به باور آقای رسولی میتوان تمام قوانین اساسی افغانستان را در دو دسته قوانین اساسی اصلی و فرعی تقسیم نمود. به عبارتی قوانین اساسی فرعی واکنشی به قوانین اساسی اصلی است.

آقای داکتر اکرم عارفی، سخنران دیگر برنامه ، با برشمردن معیارهای ارزیابی یک اثر خوب، این کتاب را از نظر روش تحقیق، تازهگی موضوع، روش آزمون فرضیه، چارچوب تئوریک و تسلسل منطقی مطالب بسیار خوب ارزیابی نمودند. در ادامه ایشان سؤالاتی درباره میزان تأثیر وابستگی به بحران مشروعیت و نیز معیارهای بی ثباتی و تأثیر آن بر تغییر قانون اساسی مطرح نمودند که در پایان مؤلف به آنها پاسخ داد. در آخر برنامه، خانم داکتر زکیه عادلی مؤلف کتاب، ضمن تشکر و قدردانی از برگزار کنندگان محفل و داوران اثر بیان داشتند برگزاری محافل معرفی و نقد کتاب می­تواند برای جامعه علمی بسیار مفید باشد زیرا اولاً با بحثهایی که درباره نقاط قوت و کاستیهای اثر می­شود، راه برای پژوهشگران دیگر هموار می­گردد زیرا هر اثر جدید که تولید می­شود در جهت پوشش دادن و پر کردن خلاهای آثار قبلی می­باشد و ثانیاً تعهد و مسئولیت نویسندگان را بیشتر می­سازد زیرا آنها با توجه به حساسیت هاو ضرورت ها جامعه علمی کوشش خواهند نمود آثار بهتر و غنی­تری را ارائه نمایند.