امروز: دوشنبه
5 جمادي‌الاول 1439
22 January 2018

19237هفته گذشتهmod_vvisit_counter

آرشيف اطلاعيه‌ها برگزاری سمینار علمی با عنوان" ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی افغانستان؛ همسویی و تعارض"

برگزاری سمینار علمی با عنوان" ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی افغانستان؛ همسویی و تعارض" در دانشکده حقوق و علوم سیاسی
دیپارتمنت علوم سیاسی در راستای اهداف آموزشی و پژوهشی به همکاری محصلین علوم سیاسی، اقدام به برگزاری سمینار علمی پیرامون روابط افغانستان و ایالات متحده در تاریخ چهارشنبه 22 قوس نمود. سمینار راس ساعت 10:30 دقیقه قبل از ظهر در حضور اساتید، محصلان و علاقه مندان بحث در سالن اجتماعات شعبه ماستری دانشگاه کاتب با تلاوت آیات قرآن مجید آغاز و با سرود ملی کشور مزین گشت. دکتر محمد موسی جعفری آمر دیپارتمنت علوم سیاسی سخنران نخست سمینار بودند. ایشان گزیده ای از فعالیت ها ی دیپارتمنت در طول سال تحصیلی 1396 را به سمع و نظر حضار رساندند. برگزاری سمینارهای علمی، ایجاد ماهنامه دانشجویی در دانشکده ( شماره ششم ماهنامه درادامه برنامه در میان حضار توزیع شد)، همکاری علمی با انستیتوت مطالعات استراتژیک نظامی ، پوهنتون دفاعی مارشال فهیم و طرح مرکز مطالعه صلح و حل منازعه در دیپارتمنت از مهمترین فعالیت های دیپارتمنت علوم سیاسی در سال تحصیلی 1396 بوده است.
سپس آقای سلطانی مجری برنامه از اساتید حاضر در بحث تقاضا نمود تا در جایگاه قرار گیرند و در ادامه بحث به شکل میزگرد و مناظره پیش رفت.
دکتر محمد اکرم عارفی روابط دو کشور را از منظر منافع ایالات متحده مورد بررسی قرار داد. از منظر ایشان بهره برداری آمریکا از گروههای تروریستی و دهشت افکن که این کشور سهم عمده ای در شکل گیری این گروهها داشته است، در راستای منافع آمریکا، باعث تداوم ناامنی وجنگ در افغانستان شده است و این روند در سالهای آتی نیز تداوم خواهد یافت. تمرکز دکتر عارفی بر تامین منافع آمریکا از تداوم جنگ و ناامنی در افغانستان و منطقه قرار داشت.
استاد محمد امین حیدری یادآوری نمودند که برگزاری این سمینار، خواست و تمایل محصلان علوم سیاسی در صنف درسی بوده است که بیانگر روحیه پرسشگری دانشجویان است و بسیار ارزشمند است. ایشان سخنان خویش را به تقسیم بندی منافع آمریکا به منافع کوتاه مدت ( سرکوب گروه های رادیکال و تروریستی و ایجاد نظام دموکراسی در افغانستان) و بلند مدت( مهار قدرتهای منطقه ای و مدیریت انرژی در منطقه) اختصاص دادند. از منظر استاد حیدری افغانستان امن و با ثبات در راستای تامین منافع آمریکا به مراتب مطلوب تر بوده تا اهداف کوتاه مدت و بلند مدت این کشور تامین گردد.
دکتر محمد موسی جعفری در دو محور رابطه افغانستان و ایالات متحده را مورد بررسی قرار دادند. تحلیل سیاست خارجی آمریکا به جای تحلیل سیستمی نخستین محور بحث ایشان بود. فراتر از رقابت های سطح ساختار نظام بین الملل و نقش هژمون آمریکا، نکته مهم برای افغانستان، استراتژی آمریکا در قبال تروریسم و دولت ملت سازی در افغانستان بوده است. استراتژی هایی که حکایت از ناکامی و ناکارآمدی دارد. عملیات آزاد سازی پایدارد و تمرکز بر رهیافت نظامی در دوران بوش در کنار فرایند دولت ملت سازی ، با شعار تغییر دوران اوباما که زمانبندی خروج نیروها را بدون در نظر داشت واقعیات افغانستان تعقیب نمود در نهایت به انتقادات شدید ترامپ از روسای جمهور پیشین انجامید و استراتژی جدید آمریکا متکی بر وضعیت محور بودن تصامیم ، فشار بر پاکستان، عدم توجه به امور داخلی ( دولت ملت سازی در افغانستان) و مبارزه قاطع با تروریسم فصل جدیدی از عملکرد آمریکا در افغانستان و منطقه را رقم زده است. نکته حائز اهمیت، سیاست های آزمون و خطایی است که در 15 سال اخیر از جانب آمریکا در افغانستان انجام گرفته و دستاورد امنیت آفرین در پی نداشته است. محور دوم بحث دکتر جعفری پیرامون سیاست خارجی افغانستان بود. سیاست خارجی افغانستان در دوران آقای کرزی پرفراز و نشیب در قبال آمریکا دنبال شد اما حکومت وحدت ملی با اتخاذ سیاست همراهی با ایالات متحده آمریکا به دنبال موازنه سازی در منطقه بوده است و از این حیث می توان گفت که سیاست واقع گرایانه تری را روی دست گرفته است. البته چالش اساسی سیاست خارجی افغانستان در موازنه سازی منطقه ای افزایش حساسیت و آسیب پذیری است که از رقابت منطقه ای و بین المللی متوجه آینده سیاسی این کشور می باشد و باید این واقعیت در دستگاه سیاست خارجی افغانستان مورد ارزیابی قرار داشته باشد.
استاد نوید نیز به جمع اساتید حاضر در بحث پیوستند و مهمترین محور گفتگوی ایشان تاکید بر چالش های کلان فرهنگی است که ایالات متحده در قالب برخورد تمدنها با آن مواجه می باشد و افغانستان نیز در محوریت برخورد تمدنها قطعه پازلی از برخورد اسلام و تمدن مسیحی- یهودی قرار گرفته است.
پرسش و پاسخ حضار و اساتید برنامه پایانی سمینار بود.