23 Jun 2021

صدمین مقاله‌ی بین‌المللی دانشگاه کاتب نشر شد.

این مقاله‌ با عنوان “Transfusion-dependent beta thalassemia in Afghanistan: current evidence amid COVID-19 and future recommendations” در ژورنال ISI و معتبر “Hematology” که ژورنال بین‌المللی مربوط به انجمن جهانی هماتولوژی (Official journal of the International Society of Hematology) است و توسط انتشارات معتبر “Taylor & Francis” به چاپ می‌رسد، نشر شد.

داکتر سید حمید موسوی، رئیس مرکز تحقیقات علمی دانشگاه کاتب، به‌عنوان مجری اصلی این طرح و دو دانشجوی نخبه‌ی دانشگاه کاتب، خانم شمیم عارف و خانم شکیبا مددی در این تحقیق همکاری داشتند.

مقاله‌ی مذکور در مورد چالش‌های بیماران بتا تالاسمی شدید در افغانستان در دوران پاندمیک کووید-۱۹ بحث می‌کند. در این مقاله علاوه بر بررسی چالش‌های این بیماران، پیشنهادها و راه‌کارهای خوبی برای افزایش کیفیت زندگی و خدمات صحی برای بیماران تالاسمی ارایه شده است.

خلاصه‌ای از این مقاله در زیر اشاره شده است؛

افغانستان به عنوان یک کشور در حال توسعه با مشکلات زیادی در سیستم صحی در تمام کشور مواجه است. یکی از بزرگترین این مشکلات ارائه خدمات صحی مناسب و باکیفیت به بیماران بتا تالاسمی شدید است که وابسته به انتقال خون (TDT) می‌باشند. این بیماران با چالش های زیر مواجه هستند.

۱. عدم سرمایه‌گذاری دولت و بخش خصوصی برای تامین نیازهای این بیماران؛

۲. نبود اطلاعات دقیق از تعداد این بیماران در کشور؛

۳. نبود امکانات لازم جهت وقایه، تشخیص و تداوی در سراسر کشور؛

۴. هزینه‌های بسیار بالا برای بالا بردن کیفیت زندگی یک بیمار تالاسمی ( پیوند مغز استخوان بسیار گران است و در دسترس نیست).

۵. عدم دسترسی و نبود مراکز تشخیص پیش از ازدواج و پیش از تولد برای این بیماران؛

۶. بی‌سوادی یکی از مشکلات اساسی در اغلب این بیماران است که مانع درمان می‌شود.

۷. جنسیت و اعتقادات سنتی مانع از حضور به موقع زنان جهت وقایه، تشخیص و درمان می‌شود.

۸. عفونت‌های منتقله از خون بدلیل عدم غربالگری استندرد اهدا کنندگان خون از بزرگترین چالش‌های این بیماران است.

۹. در دوران پاندمیک کووید-۱۹ مشکلاتی همچون محدودیت در حمل و نقل، کمبود دارو، قرنطین، ابتلا متخصصین به کووید-۱۹ و کاهش کمپین اهدای خون …. از مهمترین مشکلات دیگر در این دوران بود.

همچنین در این مقاله چند پیشنهاد مناسب جهت بالابردن کیفیت زندگی این بیماران پیشنهاد شده است.

۱. انجام تحقیقات بیشتر جهت ارائه یافته‌های مبتنی بر شواهد؛

۲. آگاهی‌دهی جهت انجام آزمایش های قبل از ازدواج و قبل از تولد؛

۳. افزایش تعداد متخصصین جهت ارائه خدمات وقایوی، تشخیصی و درمانی؛

۴. ایجاد یک سیستم جامع جهت ثبت و راجیستریشن بیماران؛

۵. همکاری دولت و انجیوهای ملی و بین‌المللی در جهت تامین دارو و خون سالم؛

۶.انجام آزمایش‌های استندرد خون اهدا کنندگان جهت ممانعت از انتقال عفونت‌های منتقله از راه خون؛

۷. در ایام پاندمیک کووید-۱۹ اولویت دادن به واکسیناسیون این بیماران؛

علاقه‌مندان می‌توانند مقاله‌ی مذکور را از طریق این لینک دانلود کنند.

#SDG_3

#Health_and_WellBeing