19 Nov 2023

دانشکده طب دانشگاه کاتب سمینار علمی دانشجویی دیابت را برگزار نمود.

واژه دیابت در طبابت برای مجموعه‌ای از بیماری‌ها به کار می‌رود که وجه اشتراک آن‌ها در پر ادراری بیمار می‌باشد. میزان ابتلا به بیماری دیابت در جهان با سرعت در حال افزایش است و این میزان در کشورهای در حال توسعه بیش از سایر کشورها است چرا که ساکنان این کشورها به رژیم غذایی مملو از قند و نشاسته روی آورده‌اند که سال‌هاست کشورهای توسعه یافته را دچار مشکل نموده است.

دانشکده طب دانشگاه کاتب با توجه به نیازسنجی های انجام شده و به منظور رسیدن به اهداف استراتژیک و پلان عملیاتی سال 1402 خویش اقدام به برگزاری سمینار دیابت (علایم، اختلاطات، پیشگیری و رژیم غذایی) نمود.

سمینار با تلاوت آیات کلام الله مجید آغاز و مجری برنامه آقای عتیق الله سباوون در بیان اهمیت این موضوع مقدمه ای را ایراد نمودند و در ادامه، جناب آقای داکتر عباسعلی رموزی ریاست محترم دانشکده طب، راجع به اهمیت محصل محوری، تحقیقات علمی و تولید علم سخنان خویش را ارایه کردند. بعد از آن ادامه سمینار با ارایه چند تن از محصلان این پوهنحی ادامه یافت که محصلان ذیل به ترتیب سمینار خویش را با موضوعات ذیل ارایه نمودند:

موضوع اول: اپیدمیولوژی، تعریف، علایم و تشخیص دیابت

ارایه دهنده: قاری زمان محمدی

طبق آمار بهداشت جهانی شیوع دیابت در بزرگسالان جهان 8.8 % است، که از این تعداد حدود 90 % آن دیابت نوع ۲ می‌باشد، همچنین نرخ شیوع جنسیتی آن به‌طور متوسط در زنان و مردان یکسان است.

موضوع دوم: فزیوپتالوژی و پتوجنیز دیابت

ارایه دهنده: احمد ولی عمری

:Diabetes mellitus  یک نوع بیماری متابولیکی و مزمن است که نشانهٔ آن قند خون بالاتر از ۱۲۰(میلی‌گرم در دسی لیتر) در یک برههٔ طولانیست. این بیماری سه نوع اصلی نوع ۱، نوع ۲ و حاملگی دارد؛ در دیابت نوع ۱ به علت تخریب حجرات بتای پانکراس توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین می‌رود، این نوع از دیابت می‌تواند ناشی از یک بیماری خودایمنی باشد و به دلیل نبود انسولین در بدن فرد مبتلا نیاز حتمی به تزریق انسولین وجود دارد این نوع از دیابت با نام‌های «دیابت وابسته به انسولین» یا «دیابت نوجوانان» نیز شناخته می‌شود.

موضوع سوم: اختلاطات دیابت

ارایه دهنده: سیدابراهیم ارمان

در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش می‌یابد از این‌رو میزان قند خون افزایش یافته که به‌آن هایپرگلایسمی امی‌گویند. وقتی این افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگ‌های بسیار ریز در بدن می‌شود که می‌تواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند. همچنین دیابت با افزایش ریسک بیماری‌های قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد

موضوع چهارم: تداوی و رژیم غذایی برای بیماران دیابت

ارایه دهنده: نوید عرفانی

تداوی اصلی بیماران دیابتی، کنترول گلوکوز خون توسط تغییرات در نحوه زندگی، ورزش و استفاده از داروهای کاهنده گلکوز خون است که مقدار و نوع دوا توسط پزشک معالج تعیین خواهد شد.

بعد از ارایه سمینار توسط محصلان، جناب استاد داکتر حسین علی سلطانفر کادر علمی دانشکده طب و متخصص امراض چشم، راجع به مشکلات شایع چشم در افراد دیابتی و راهکارهای مقابله با آن ایراد سخن نمودند.

با در نظرداشت سمینار ارایه شده و معلومات فوق می­توان نیتجه گرفت که دیابت از جمله بیماری­هایی می‌باشد که پیشگیری آن ممکن بوده و توصیه می‌شود که قبل از مصاب شدن به دیابت، از آن پیشگیری شود. این پیشگیری توسط آزمایشات غربالگری مربوط قابل انجام است و آنعده از افرادی که سابقه خانوادگی و یا چاقی دارند، حتماً باید تست های غربالگری مربوط به مرض دیابت را انجام دهند.

در افغانستان بعلت عدم آشنایی مردم با علایم دیابت و خطرات ناشی از آن، بیشتر بیماران دیابتی مصاب به فرط فشار خون و بیماری‌های قلبی، کلیوی و نیوروپاتی های اعصاب محیطی شده اند، که بهترین راه پیشگیری آن، ورزش منظم، تغییر در سبک زندگی و انجام تست های غربالگری مربوط به دیابت است.

ادامه سمینار با برنامه پرسش و پاسخ به پیش رفت و در پایان برنامه، به محصلان ارایه کننده و دست اندرکاران این سمینار، لوح تقدیر داده شد و این محفل علمی دانشجویی با دعای خیر به پایان رسید.

اشتراک گذاری :

چاپ

Comment is not allowed