27 Jul 2021

ارائه‌ی مقاله‌ی علمی در کنگره‌ی بین‌المللی از آدرس دانشگاه کاتب!

در راستای تحقق اهداف توسعه‌ی پایدار (هدف سوم: اطمینان از زندگی سالم و توسعه‌ی رفاه پایدار برای همگان در هر گروه سنی)، مقاله‌ی جناب دکتر فرزاد یوسفی، کادر پژوهشی مرکز تحقیقات طبی دانشگاه کاتب در کنگره بین‌المللی “بیوتکنولوژی و توسعه جهانی” تحت عنوان “Detection of tetracycline antibiotic based on reaction with TetX monooxygenase” از آدرس دانشگاه کاتب ارائه شد.

خلاصه‌ی مقاله :

با افزایش جمعیت درصد نیاز به تامین مواد غذایی، فراورده‌های بهداشتی بالا می‌رود. جهت حصول مواد غذای باکیفیت همواره بسمت ابداع روش‌های نوین به منظور بالابردن راندمان وکوتاه کردن زمان گام برمی‌دارند. از این‌رو، توسعه فرایندهای تشخیص انواع آلودگی از جمله اموری است که به تولید کنندگان مواد غذایی جهت تسریع دستیابی به محصول کمک می‌کند. زیرا ابتدایی‌ترین مرحله از فرایند تولید محصول، تشخیص سلامت ماده اولیه می‌باشد که پس از حصول اطمینان از سلامت فرایندهای دیگر پروسه‌ی تولید بر ماده‌ی اولیه اعمال می‌گردد. بررسی و آنالیز صحت و سلامت مواد اولیه کاری بسیار زمان‌بر بوده و نیاز به دستگاه‌های تخصصی و اپراتور خاص خود دارد. به‌عنوان مثال در صنعت لبنیات، برخی از دامداران برای رفع آلودگی میکروبی شیر خود که می‌تواند ناشی از بیماری‌های غدد شیری گاو یاعدم رعایت بهداشت کارگاه‌های جمع‌آوری شیر باشد، مبادرت به استفاده بی رویه از آنتی‌بیوتیک می‌نمایند، که وجود این آنالیت در شیر رویکرد نامناسبی هم برای تولیدکننده و هم برای مصرف‌کننده به همراه دارد. زیرا فرایند تولید وجود این ماده منجر به عدم رشد و فعالیت باکتری‌های مناسب در فراوده شیری شده که در نتیجه محصول نهایی کیفیت، بافت ورئولوژی مناسب را نداشته و همچنین در صورت استفاده این محصول عوارض شامل آلرژی، مسمومیت، مقاومت به آنتی بیوتیک در فرد ایجاد می‌نماید. پس تشخیص وجود آنتی‌بیوتیک در شیر قبل از ورود آن به مرحله فرآوری توسط کارخانه تولید فرآورده لبنی بسیار حائز اهمیت است. از جمله آنتی بیوتیک‌های که در بخش دامداری به شیر اضافه می شود، تتراسایگلین‌ها هستند که بازدارنده‌های سنتز پروتنین طیف وسیعی از باکتری‌ها می‌باشند. برای تشخیص این انالیت در محصولات غذایی و داروئی روش‌های مختلفی نظیر میکروبیولوژی (ELISA)  H PLC (CE)  وطیف سنجی جرمی استفاده شده است که همانطور که اشاره کردیم مهیا ساختن این ابزار پیچیده گران قیمت و زمان‌بر بوده و نیاز به بکارگیری اپراتورهای متخصص و صرف هزینه بسیاری می‌باشد. اخیرا روش‌هایی مبتنی برحسگرهای زیستی به سبب دانش ویژگی‌های مثل سهولت کارکرد، قابلیت اطمینان، پاسخ سریع ، قابلیت آنالیز داده در محل ،حساسیت بالا، هزینه کم نظرها را بسمت خودش جلب نموده است. به‌عنوان نمونه روش‌های الکتروشیمیایی بر مبنای گیرنده‌های بیولوژیکی مانند آنتی بادی، اپتامر،  DNA وآنزیم برای این مهم توسعه یافته است. هدف از انجام این تحقیق ابداع روش تشخیصی سریع آنتی‌بیوتیک سریع آنتی‌بیوتیک تتراسایکلین در شیر بر مبنای به‌کارگیری آنزیم پروکاریوتی از طبقه اکسید و ردوکتازهاست که با توجه به قابلیت انتخابی آنزیم و حساسیت زیاد، امکان تداخل آنزیم مذبور با سایر آنالیت‌های موجود در ماتریس غذایی کمتر گردد. برای این منظور از Tetx2  مونوکسیژناز باکتریایی،آنزیمی دارای فلاوین با وزن مولکولی 44 کیلو دالتون بهره می‌گیریم. آنزیم مزبور قابلیت هیدروکسیلاسیون انتخابی تتراسایکلین به 11a-hydroxytetrcycline   از طریق مشارکت  NADPH به‌عنوان یک کوفاکتور واکسیژن به‌عنوان گیرنده الکترون دارد که در نتیجه فلاوین ادنین دی نوکلئوتید به‌عنوان یک کوفاکتور در جایگاه فعال انزیم نقش یک الکترواکتیو را ایفا نموده که از این طریق با بررسی هیدروکسیلاسیون تتراسایگلین بر مبنای روش بیوالکتروشیمیایی به میزان آن در شیر دست می‌یابیم.

علاقه‌مندان می‌توانند این مقاله را از این لینک دریافت کنند.