29 Apr 2021

سمینار علمی “کارکردهای واکسین کووید 19 در افغانستان: چالش‌ها و پیامدها” برگزار شد.

همزمان با هفته جهانی واکسین ریاست تحقیقات علمی دانشگاه کاتب با همکاری دانشکده طب معالجوی سمینار علمی تحت عنوان ” کارکردهای واکسین کووید 19 در افغانستان : اقدامات و پیامدها” را روز پنجشنبه مورخ 9/2/1400 ساعت 9 الی 11 قبل از ظهر در سالن اجتماعات شعبه ماستری برگزار نمود؛ در این مراسم داکتر سید حمید موسوی رییس تحقیقات علمی دانشگاه کاتب، استاد روح الله رویین استاد دانشکده طب معالجوی دانشگاه کاتب، داکتر دستگیر نظری رییس معافیت کتلوی و سخنگوی وزارت صحت عامه و داکتر تمیم جدا نایب خیل از طرف موسسه ملی بیماری های خاص افغانستان موضوعات علمی و تخصصی خود را ارائه نمودند.
سمینار با آیاتی چند از کلام الله مجید توسط قاری سید مصطفی صابری و پخش سرود ملی شروع شد و در ادامه داکتر سید حمید موسوی رییس تحقیقات علمی دانشگاه کاتب در مورد اهمیت پوشش واکسین در تمامی نقاط کشور و همچنین شرایط موجود در کشورهای همسایه علی الخصوص ویروس جدید جهش زای هندی توضیحاتی را ارائه کردند و بیان داشتند با حفظ نکات صحی و همچنین تزریق به موقع واکسن می توانیم وقایع خوبی در برابر ابتلا به این مرض داشته باشیم.
در ادامه داکتر صاحب روح الله رویین استاد فارماکولوژی دانشگاه کاتب توضیحات مفصلی در مورد واکسین، اهمیت و تاثیر آن در پیشگیری از بیماری های انتانی معلومات داده و از پیشرفت های جدید که در عرصه تولید واکسین به میان آمده به شمول تهیه واکسن هایRNA، وایرل وکتور، DNA ، واکسنهای ریکامبیننت و غیره و تکنولوژی مورد استفاده در تهیه آنها معلومات ارائه نمود، استاد روئین در مورد انواع واکسین های کوید-19 معلومات داد و گفت واکسین های که برای کوید-19 مورد تایید قرار گرفته و یا در مراحل مختلف آزمایشات کلینیکی قرار دارند، از نوع واکسین های mRNA (واکسین های فایزر و مدرنا)، واکسین های وایرل وکتور (واکسین های استرازونیکا، جانسون، اسپوتنیک وی)، واکسین های تهیه شده از ویروس های غیر فعال (سینوواک، سینوفارم، کو واکسن) و واکسن های پروتئینی (نوواواکس) می باشند، و در مورد خصوصیات، موثریت، مراحل تایید کلینیکی، عوارض جانبی، موارد استفاده و شرایط نگهداری هر کدام از این واکسین ها معلومات مفصلی را برای حاضرین ارائه نمود.
در ادامه سمینار علمی جناب داکتر صاحب دستگیر نظری مباحث تخصصی خود را بصورت بسیار جامع و دقیق ارائه کردند که از مهمترین نکات آن می توان به موارد زیر اشاره کرده :
وزارت صحت عامه افغانستان سالانه مسئولیت اداره میلیون ها دوز واکسین را در سطح کشور دارد‌.
دکتر نظری اشاره نمود که؛ حدود ۱۳ نوع واکسین در کشور بصورت رایگان برای اطفال زیر ۵ سال و خانم های سن باروری موجود است. برای جلوگیری و مهار ویروس کرونا (بخصوص موج سوم) در پهلوی اخذ واکسن کرونا، تدابیر وقایوی چون زدن ماسک، فاصله فیزیکی و اجتماعی، شستن دست ها، و سایر اقدامات بهداشتی حتمی و ضروری میباشد.
واکسین کرونای که در دسترس وزارت صحت عامه کشور قرار گرفته از نوع استرازینیکا تولید هندوستان (Covishield) میباشد.این واکسین کاملا مصئون بوده و تا بحال هیچ نوع ارتباط مستقیم بین لخته شدن خون و واکسین متذکره در مطالعات متعدد تثبیت نشده. موثریت این واکسین عالی بوده (۷۶ تا ۸۵٪)، و مهمتر اینکه نزدیک به ۱۰۰٪ از واقعات شدید و بستری شدن ناشی از مرض کرونا جلوگیری می‌کند.در این مرحله تمام افراد بالاتر از ۱۸ سال (به استثنای خانم های حامله و شیرده) واجد شرایط اخذ واکسین می باشد. تا به حال حدود ۳۳۴۶۴۴ از هموطنان ما بشمول کارکنان صحی، معلمین و دیگر افراد در معرض خطر واکسین اخذ کرده اند.
در ادامه سمینار داکتر صاحب تمیم جدا نایب خیل در مورد اهمیت استفاده از واکسین و اینکه باید پس از پوشش همگانی واکسین در تمام نقاط افغانستان تحقیقات اساسی روی پاسخ های این واکسین در افراد مختلف شود نکات ارزشمندی را ارائه کردند و در ختم سمینار تعدادی از اساتید و کارمندان دانشگاه توسط پرسنل تخصصی واکسیناسیون کووید 19 اولین دوز این واکسین را دریافت نمودند.